Varför avgår Nyamko Sabuni?

Det var många saker som var överraskande med jämställdhetsministerns utspel i lördags om en lagstiftning för att få ett mer jämställt näringsliv.

Själv blev jag euforisk. Att jämställdheten ÄNTLIGEN drar det långa strået i alla intressen som konkurrerar om prioritet. Att hon, som alltid tidigare hävdat den liberala ideologin överordnad jämställdhetsmålen att kvinnor och män ska ha samma möjligheter att forma samhället och sina egna liv, nu svänger. Att hon vill använda lagstiftning som medel för att nå jämställdhetsmålen har ett signalvärde som är oerhört starkt.

Ännu mer förvånande är att detta sker precis efter att hon tillsammans med arbetsmarknadsministern Hillevi Engström, tillsatt en delegation för jämställdhet i arbetslivet. Den hade sin av avstampskonferens i torsdags i förra veckan.

Konferensen, som var öppen för allmänheten, osade av frustration. Olika delegationer i samma ämne sedan 20 år tillbaka presenterades och det blev uppenbart att det faktiskt inte är kunskap som saknas, utan mod att dra slutsatser från denna kunskap.

Men idag avgår hon.

De officiella skälen är ganska intetsägande.

Kärleksryktena har fått ny energi. Om det är så, vore det väldigt roligt. Om inte annat för de inblandade. Det är ju alltid härligt att vara nykär.

Men det tror jag tyvärr inte. Att ryktet är envist och ligger kvar beror nog snarar på att det är så snaskigt än att det finns grund.

Mer troligt är att hon får gå på grund av artikeln i lördags. Om så är fallet har vi större problem än vi tidigare trodde.

Låt oss hålla tummarna att det är personliga skäl, kärlek eller annat. För annars har vi ett mycket större problem än vi tidigare anat. En fingervisning kommer säkert kl 10.00  när vi får se vem som blir i hennes ställe.

Lämna en kommentar