Catharina Lagerstam borde bli ordförande i Teliasonera

Teliasonera är bara ännu ett bolag i mängden, där alla nyvaket undrar hur det kunde gå så illa och varför ingen reagerade.

Men ledningen och styrelsen tappade greppet. Man ställde inte de rätta frågorna, man lyssnade inte tillräckligt på de signaler man fick och man såg inte vad som pågick. Man har helt enkelt inte gjort ett bra jobb och därför är det helt rätt att man ställer sina platser till förfogande.

Vi kan klämma hur mycket som helst på den här varbölden, men det är inte det viktigaste nu. Det viktigaste är hur man går vidare för att återställa Teliasoneras varumärke.

Nu behöver Teliassonera människor med hög trovärdighet. Så här kommer några förslag som skulle få mig att köpa aktier i bolaget.

Ordförande Catharina Lagerstam. Hon har gjort sig känd för att ställa de obekväma frågorna och att inte ge sig förrän hon får svar. Tydligare etisk kompass får man leta efter och hennes namn skulle omedelbart få aktieägarna att känna sig trygga. Hon är dessutom expert på risk.

Ebba Lindsö. Även hon är känd för att kunna ställa de frågor som behöver ställas och är inte rädd för att vara obekväm.

Marie Ehrling. Blev känd för svenska folket för sin fantastiska förmåga att möta människor efter Linateolyckan 2001. Hon duckar inte. Dessutom har hon varit Sverigechef för Teliasonera så hon kan verksamheten.

Anna Berggren, tidigare vice vd för MTG och med en bakgrund på Ericsson. Affärsmässig men kompromissar aldrig på etiken. Ryktet säger att hon lämnade MTG just för att hon vägrade tumma på etiken.

Som vd är Ingrid Bonde den jag tänker på först. Tyvärr är hon nog inlåst i Vattenfall. Men det finns fler.

Lena Olving, vore klockren för rollen. Kommunikativ, kompetent med stor internationell erfarenhet. Hon har många tunga affärsmässiga roller och är idag operativ chef för försvarsjätten SAAB.

Även Katarina Mellström är ett bra namn. Idag vd för Ciber, tidigare börs-vd för Mandator som senare såldes till Fujitsu Services. Har också många år på Ericsson och en gedigen internationell erfarenhet.

Malin Persson skulle också kunna ratta det skadeskjutna företaget med bravur. Hon har varit AB Volvos strategichef och vd för Volvo Technology i många år.

När allt detta är på plats skulle jag ringa Elisabeth ”Pyttan” Ström och Helena Westin. Bara de skarpaste klarar att bygga upp det nedsvärtade varumärket och de här båda är skarpast av dem alla.

Nu undrar du varför det bara är kvinnor bland mina förslag? Då svarar jag som Rättviseförmedlingen brukar säga. Att hitta män verkar inte vara något problem för dem som tillsätter.

Lämna en kommentar