Gå när du blir kallad!

Det har väl inte undgått någon (hoppas jag) att det just nu är Rosa Bandet-månaden? Själv har jag fått den fantastiska äran att vara ambassadör för kampanjen i år. Vi är fyra ambassadörer.

Konstnärerna Anna Benson och Peter Sköld samlar in pengar genom att åka Sverige runt i en rosa buss och måla Sverige rosa.

Kan det hända henne kan det hända mig”, är känslan man får när hon berättar om sin resa. Iklädd en rosa fjäderboa yr hon runt och presenterar sig som ”caset”.

”Alla historier måste ha ett case”, säger hon.

Min roll bland dessa är mycket modest. Jag ska informera i mitt nätverk och skapa opinion och debatt som leder till att fler går på sina mammografier.

Under min utbildning som Cancerfonden försåg mig med, fick jag den chockerande insikten att det finns socioekonomiska skillnader som avgör vilka som överlever och vilka som dör till följd av bröstcancer.

Jo, du läste rätt.

Lågutbildade kvinnor med låga inkomster i förorten eller mindre orter har sämre överlevnadsgrad än högutbildade storstadskvinnor med bra ekonomi.

Hur är det möjligt?

Mammografi är bara gratis i Stockholm och på Gotland. Självklart är kostnaden en faktor. Men det är också så att alla inte nås av informationen. Kvinnor som lever i utanförskap av andra skäl gör det också i denna fråga. Avstånd till närmaste klinik påverkar också. För oss i Stockholm behöver du bara avsätta en timme och det finns många olika klinker att välja på. Den förlorade arbetsinkomsten är begränsad. För andra kan det behövas en dag för att med buss ta sig till närmaste sjukhus. Sedan är det faktiskt inte alla landsting som skickar ut kallelser som de borde.

Men så har vi också den gruppen som inte går för att man inte vill veta eller för att man tycker att det gör ont (man kan ju spekulera i om en maskin som skulle leta efter peniscancer skulle varit utformad på samma sätt…!)

Igår kväll berättade jag om detta upprörande samband på en tjejmiddag, när en av mina närmaste vänner som är drygt 50 avslöjade att hon aldrig varit på mammografi.

”Jag skulle aldrig drömma om att låta dem klämma ihop mina bröst”, säger hon avfärdande.

Jag blev förstås bestört! Det är tio minuters obehag. Den smärtan är åtminstone min familj värd för att minska risken för att förlora mig i bröstcancer.

Titta på bilden på nyckelringen.

Den stora kulan är ca 1,5 cm i diameter. Den symboliserar en cancersvulst stor nog för att du själv ska kunna känna den i bröstet om du undersöker dig regelbundet.

Nästa kula är kanske 1 cm i diameter och är stor nog för en läkare att finna om hen undersöker dina bröst med händerna.

Den tredje kulan är 0,5 cm i diameter och visar en cancerknöl som kan uppfattas vid mammografi.

Den minsta kulan är inte större än ett knappnålshuvud. Den visar hur liten cancer som kan hittas om du går regelbundet på mammografi och därmed har tidigare plåtar att jämföra med.

Var nionde kvinna i Sverige får diagnos bröstcancer. 20 stycken om dagen.  Men det är inte bara de som drabbas. Hela familjen drabbas.

Så gå när du blir kallad!

Att upptäcka bröstcancer är inte det värsta som kan hända. Det värsta som kan hända är att upptäcka bröstcancer för sent.

Lämna en kommentar