Att prioritera är att värdera

”Tjejer brukar ju gilla lite hårdare tag.”

 Så sa en domare till den unga notarien när hon gjorde ting för ett par år sedan. Hon skulle gifta sig och domaren undrade om hennes blivande make var snäll.

 ”Självklart”, svarade hon. ”Annars skulle jag ju inte gifta mig med honom.”

Det var då han fällde kommentaren, med en blick som framkallade kalla kårar längs hennes ryggrad.

Det tänker jag på idag när jag läser Dagens Nyheters artikel om att våldet mot kvinnor i nära relationer inte minskar. Antalet dödsfall är konstant och ligger runt 17 kvinnor per år.

Jag tänker också på en vän som var gift med en svensk, folkkär artist.

 ”Om jag mötte honom i trappan visste jag att jag skulle bli nerknuffad. Vi behövde inte ens vara ovänner, men han gick igång på att se mig rädd.”

Hon var inte den första frun han misshandlat. Hon ingår nu i en frukostklubb med kvinnor som levt med honom och blivit misshandlade. Mannen arbetar vidare i en bransch där det är väl känt vad han har gjort, men han är fortfarande en i gänget och ingen vänder honom ryggen.

Varför anmälde hon honom inte?

 ”Jag ringde polisen för att jag var rädd för att dö. Men så fort jag var i säkerhet tog jag tillbaka anmälan. Jag har jobbat som tolk i rätten och vet hur mycket en sådan här process tär på kvinnorna och hur liten chans man har att vinna. Jag behövde all min kraft för att bygga upp mitt liv igen.”

Det gör mig glad att läsa att regeringen puttat in så mycket pengar för att komma till rätta med problemet. Men det hjälper inte om man inte tar itu med grundproblemet.

I DN-artikeln står att läsa om en ung kvinna i Landskrona som i februari knivmördades, trots att hon vid flera tillfällen larmat om de många hot hon fått.

Resursbrist, brukar polisen hänvisa till. Jag skulle nog vilja säga att det handlar om prioriteringar.

Att prioritera är att värdera. Det som värderas högt får hög prioritet. Det som värderas lågt får låg prioritet.

Det vet ju alla. Varför skriver hon så, tänker du.

Jo, för vi måste våga se att det handlar just om värdering. Så länge det finns människor i maktpositioner som värderar kvinnor lägre än män, så kommer inte statistiken att förändras.

Exempel på hur kvinnor värderas lägre:

  • Arbetsinsats – kvinnor har betydligt lägre livslön än män. Även på samma position tjänar kvinnor mindre.
  • Erfarenhet – kvinnor ges inte samma möjlighet till avancemang som män då deras erfarenheter och kompetenser värderas lägre.
  • Kulturen – kvinnor porträtteras som passiva stödfunktioner åt männen. Testa nästa gång du ser en film och se om det finns kvinnor i filmen som har namn och om de pratar med varandra om något annat än om män.
  • Sjukvård – kvinnor och män får olika vård för samma åkomma. Kvinnor förväntas ta större ansvar för sin vård än männen. (återkommer om detta i en separat blogg).
  • Våld och sexövergrepp – kvinnor har svårt att få gehör när de slår larm. Samhället ser gärna mellan fingrarna och vi har sett flera fall där samhället tar avstånd från offret även när männen blivit dömda.

Lämna en kommentar